Απ. Κατσιφάρας: Σχεδιάσαμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε με ειλικρίνεια, αντοχή, συνεργασίες και αισιοδοξία – Σχέδια που έγιναν πράξη το 2016 και νέες προτεραιότητες

2017-01-31 10:57


Το 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ήταν μία χρονιά που κατορθώσαμε πολλά, παρά τις σοβαρές αντιξοότητες, τις οικονομικές δυσκολίες, την υποχρηματοδότηση, το μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ήταν το έτος ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού με εκατομμύρια ευρώ να αποδίδονται στην κοινωνία, το ποσοστό απορρόφησης από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 να ανέρχεται σε πάνω από 107%, ολοκληρώνοντας 169 από τα 178 έργα του ΕΣΠΑ.

«Για το 2016 σχεδιάσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα. Πορευόμαστε με όρους διαφάνειας, ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της περαιτέρω ισχυροποίησης του ρόλου της αιρετής Περιφέρειας στον αναπτυξιακό προγραμματισμό, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και θα δημιουργεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευημερία για όλους» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην αρχική εισήγησή του κατά την παρουσίαση του Απολογισμού της Περιφέρειας για το 2016 στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων), ο Περιφερειάρχης έκανε σύνοψη του έργου που υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προηγούμενη χρονιά και παρουσίασε τον ακριβή σχεδιασμό για το 2017, τα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όσα θα υλοποιηθούν, αλλά και για τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί.

Όπως πρόσθεσε ο Απ. Κατσιφάρας «το 2016, παρότι ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, εμείς καταφέραμε να κρατηθούμε όρθιοι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε με πίστη στο όραμά μας, αγάπη στον συμπολίτη μας, υπευθυνότητα στις επιλογές μας.

Προχωράμε με ειλικρίνεια, με αντοχή, με συνεργασίες, με αισιοδοξία.

Συνεχίζουμε δυνατά για να προσφέρουμε στη Δυτική Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερα, για να φέρουμε τη Δυτική Ελλάδα στη θέση που της αξίζει, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να ανακουφιστούν, για να επαναφέρουμε την ελπίδα στους νέους μας».

 

Όσα ολοκληρώθηκαν το 2016

Τέσσερα ήταν τα μεγάλα σχέδια που κατόρθωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ολοκληρώσει στο 2016 και επί χρόνια τα επιζητούσαν οι πολίτες:

 1. Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ),
 2. Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Δυτικής Ελλάδος,
 3. Εσωτερικός Οργανισμός Λειτουργίας της ΠΔΕ,
 4. Στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων στους άξονες Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και στο Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) Δήμων Πατρέων και Αγρινίου,

 

Σημαντικές παρεμβάσεις στο 2016:

 • Ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ημέρες παραδίδεται το έργο της «Αναβάθμισης Κεντρικού Κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και προμήθεια - εγκατάσταση ιατρικού, ξενοδοχειακού και  λοιπού  εξοπλισμού», προϋπολογισμού 14.943.811,64 ευρώ, ένα υπερσύγχρονο κτίριο, πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό.
 • Εκτέλεση Συμπληρωματικών Έργων στο Λιμένα Κατακόλου, με τα υποέργα: επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων, επέκταση του προσήνεμου μώλου και συμπληρωματικές εργασίες στον κεντρικό προβλήτα με κατασκευή νέας νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας.
 • Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Οικοτροφείο του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο.
 • Δημοτικά σχολεία – Γυμνάσια – Λύκεια με χρηματοδότηση μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΣΠΑ) 2007-2013 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
 • Ολοκληρώθηκε η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και εγκρίθηκε το καταστατικό της από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Πορεία του νέου Ε.Π. 2014-2020

Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, υπεύθυνη διαχείριση και διαφάνεια, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», έχοντας θέσει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες της κοινωνίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας.

Μέχρι στιγμής εξειδίκευση του προγράμματος ξεπερνά το 57%, κατατάσσοντας την Περιφέρειά μας στις τρεις πρώτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Έχουμε ήδη εντάξει 100 νέα έργα ύψους πάνω από 166 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι και προχωρούν το 80% των προκηρύξεων.

 

Οι προτεραιότητες για το 2017

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τη νέα χρονιά σημειώνοντας:

 1. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης – πλέγμα εννέα δράσεων για τη στήριξη των ΜμΕ της περιοχής μας και υλοποίηση της «Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», στο πλαίσιο της βράβευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) με το βραβείο της «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017 (EER 2017)».
 2. Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματά τους. Είναι δημοκρατικό χρέος και καθήκον μας η στήριξη των αδυνάμων. Προστασία των πιο ευάλωτων, μείωση της φτώχειας, καταπολέμηση της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ήδη έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούν κοινωνικές δομές, και υλοποιούμε και παραδίδουμε άμεσα και νέες, προγραμματίζουμε νέες μέσω Ε.Π.
 3. Διεκδικήσεις στις υποδομές, στην ολοκλήρωση του συνόλου των σύγχρονων αναπτυξιακών οδικών δικτύων «Ολυμπία Οδός» - «Ιόνια Οδός», τη Σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, σύγχρονες λιμενικές υποδομές σε Πάτρα – Κατάκολο – Αστακό, υποδομές φυσικού αερίου σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
 4. Δε θα δεχθούμε καμία έκπτωση στα μεγάλα έργα. Όταν λέμε στο σύνολό τους, εννοούμε αυτό που θα φέρει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη θέση της που της αρμόζει.
 5. Ολοκλήρωση του θεσμού από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις αλληλεπικαλύψεις και υπερβάσεις αρμοδιοτήτων και λειτουργιών φορέων, που παράγουν γραφειοκρατία και διαφθορά, και δημιουργούν τεράστιο διοικητικό κόστος, σύγχυση και δυσφορία στον πολίτη και διάχυση της διοικητικής ευθύνης. Να εκχωρηθούν όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες για την εκπλήρωση του αναπτυξιακού και κοινωνικού μας ρόλου ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς να χρειάζεται να αποδεικνύουμε κάθε φορά το αυτονόητο.

 

«Εδώ γίνεται δουλειά!»

Κατά τη δευτερολογία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκλεισε λέγοντας:

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάνουμε δουλειά! Καταλαβαίνω ότι οι αριθμοί ενοχλούν. Γιατί αναδεικνύουν αυτή τη δουλειά.

Οι πολίτες, το 2014, επέλεξαν με την ψήφο του αυτή την Περιφερειακή Αρχή. Μια αυτοδιοικητική αρχή σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να τιμήσουμε με τη δουλειά μας την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτό κάποιοι, παρ’ ότι έχουν περάσει μόλις 2,5 χρόνια, δεν μπορούν ακόμα να το καταλάβουν και αμφισβητούν τη βούληση των πολιτών.

Μια βούληση που εκφράστηκε για μια πενταετία. Και δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο μισό της.

Εμείς την εντολή την παίρνουμε από την κοινωνία. Και σε αυτήν απολογούμαστε.

Για όσους βιάζονται, την απάντηση θα λάβουν πάλι, όπως το 2010 και το 2014, από την κοινωνία».

Δυτική Ελλάδα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Νεκτάριος Φαρμάκης: «Μπορούμε να κάνουμε τη Δυτική Ελλάδα τοπ τουριστικό προορισμό!»

2019-09-18 18:09
«Μπορούμε να κάνουμε τη Δυτική Ελλάδα τοπ τουριστικό προορισμό! Και να το κάνουμε με σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον μας. Να το κάνουμε με ποιότητα! Προσελκύοντας υψηλού επιπέδου τουρίστες από όλο τον κόσμο», είπε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, δίνοντας το στίγμα...

Συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλου στην Αιτωλοακαρνανία

2019-09-18 07:00
Συνάντηση εργασίας με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, είχε σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μεσολόγγι, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, στο πλαίσιο των επαφών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τον κ. Βασιλόπουλο συνόδευε ο...

Δυναμική η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ στην 84η ΔΕΘ

2019-09-17 15:10
Περισσότεροι από 48 εκθέτες - παραγωγοί από τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας παρουσίασαν στην 84η ΔΕΘ τα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντα που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ έδωσαν για...

Κατατακτήριες εξετάσεις για 29 θέσεις στο Μουσικό Σχολείο Άρτας

2019-09-16 21:04
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας γνωστοποιεί ότι προκηρύσσει κατατακτήριες εξετάσεις για την πλήρωση κενών θέσεων μαθητών, στις τάξεις Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, καθώς και την Α΄, B΄, Γ΄ Λυκείου, του σχολικού έτους 2019-2020. Η προκήρυξη γίνεται σύμφωνα με την Υ.Α. 58167/Δ2/13-04-2018, ΦΕΚ τ.β΄ 1371/24-04-2018...

Εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και παλιρροιογράφων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου ΤΡΙΤΟΝ, χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020

2019-09-13 13:44
Οι παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Απουλίας πλήττονται από εκτεταμένη διάβρωση ακτών, τόσο λόγω φυσικών αιτιών (εκτεταμένες προσβολές, θυελλώδεις άνεμοι, υψηλά κύματα, και ισχυρά ρεύματα), όσο και ανθρωπογενών, όπως η αστική επέκταση, η τουριστική ανάπτυξη, οι παράκτιες υποδομές....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>