Απεμπλοκή και επιτάχυνση έργων άνω των 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών υποδομών της Δυτικής Ελλάδας

2021-02-24 20:27

Η ολοκλήρωση και επιτάχυνση όλων των δράσεων που ενισχύουν τις μονάδες Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου αυτές να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να μετατραπούν σε πρότυπες μονάδες παροχής υψηλών υπηρεσιών αλλά και χαμηλού ενεργειακού κόστους, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την περιφερειακή Αρχή, η οποία λίγα 24ωρα αφότου παρουσίασε ένα σύνολο έργων ενίσχυσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νοσοκομείων της περιοχής, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, παρουσιάζει και τους ρυθμούς επιτάχυνσης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, συνολικού ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε αναλάβει την ευθύνη ένταξης των εξής έργων στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα:

  • Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας ΚΨΥ Αγρινίου, με ημερομηνία ένταξης 19/11/2018 και προϋπολογισμό 408.670€.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας με ημερομηνία ένταξης 19/11/2018 και προϋπολογισμό 1.545.080€.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση Του Γενικού Νοσοκομείου ανατολικής Αχαΐας Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου, με ημερομηνία ένταξης 19/11/2018 και προϋπολογισμό 1.765.925€.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων ΑΒC Και Μ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με ημερομηνία ένταξης 19/11/2018 και προϋπολογισμό 6.433.234€.

Δυστυχώς, ο δικαιούχος δεν προχώρησε στην υποβολή των τευχών δημοπράτησης των έργων προς έλεγχο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΔΕ με αποτέλεσμα η έναρξη υλοποίησης να μην είναι δυνατή μέχρι το τέλος του 2020. Ωστόσο, η Περιφέρεια, για να υπερβεί αυτή την αδυναμία και να μην χαθούν αυτά τα πολύ σημαντικά έργα, προχώρησε σε απένταξη (16/12/2020) και άνοιξε νέα πρόσκληση με δικαιούχο την ΚΤΥΠ Α.Ε.. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άμεσα (σε διάστημα μόλις δύο μηνών) να έχουμε ήδη την ένταξη των εξής δύο έργων:

  • Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων Α,B,C, και M, Π.Γ.Ν. Πατρών, με ημερομηνία ένταξης 3/2/2021 και προϋπολογισμό 6.432.684,38€.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, με ημερομηνία ένταξης 12/2/2021 και προϋπολογισμό 1.493.000€.

Για τα συγκεκριμένα έργα, στα επόμενα 24ωρα αναμένονται τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να υποβληθούν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για έλεγχο και έγκριση, ώστε να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και η διαγωνιστική διαδικασία συμβασιοποίησης. Ακόμα, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται και η υποβολή πρότασης προς ένταξη, από την ΚΤΥΠ Α.Ε. των έργων:

  • Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας ΚΨΥ Αγρινίου.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου).

Ακόμα: Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αγρινίου, υποβλήθηκε πρόταση στο πλαίσιο πρόσκλησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου. Το έργο εντάχθηκε στις 28/12/2020 με προϋπολογισμό 3.999.363,29€ και αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Αγρινίου συντάσσει την προγραμματική σύμβαση που απαιτείται προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει τη διαδικασία δημοπράτησης και επίβλεψης του έργου, ως φορέας υλοποίησης, εφόσον παραλάβει τον πλήρη φάκελο των μελετών και αδειοδοτήσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι υπάρχει Προγραμματική Σύμβαση από το 2019 μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, 6ης Υ.Π.Ε και Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου για την αναδιαμόρφωση τμημάτων κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΠΥ (Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Δ.ΙΕΚ. Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Ξενώνα Ατόμων με Ψυχικές Νόσους στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης (Κτίριο Β) και σε χώρο στέγασης του ΕΚΑΒ (Κτίριο Γ). Η αντίστοιχη πίστωση ανέρχεται στο 1.500.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ. Το Νοσοκομείο Αγρινίου υπέβαλε τις μελέτες και στις 9/2/2021, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επέστρεψαν θεωρημένες τις μελέτες στο Νοσοκομείου Αγρινίου, ώστε να προχωρήσει στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων.

Με αφορμή τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε: «Το επαναλαμβάνουμε: Πάνω απ’ όλα η υγεία και η παροχή άρτιων υπηρεσιών στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Από την πρώτη μέρα της θητείας μας δίνουμε αγώνα για να στηρίξουμε τις δομές Υγείας του τόπου μας, να απεμπλέξουμε και να επιταχύνουμε πολύ σημαντικά έργα που δεν πρέπει να χαθούν. Η προσπάθειά μας έχει αποτέλεσμα. Όμως, ξέρουμε καλά πως ο αγώνας αυτός είναι διαρκής. Γιατί χρέος και ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία είναι το καλό να γίνεται διαρκώς καλύτερο…».

 

Δυτική Ελλάδα

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η Περιφέρεια είναι ο πρώτος στρατιώτης της τοπικής κοινωνίας στη μάχη κατά της πανδημίας»

2021-03-19 22:18
«Η μάχη με την πανδημία, για εμάς δεν ήταν - και δεν είναι - απλά μια περιπέτεια, μια δύσκολη καμπή που έπρεπε να συμβάλλουμε ώστε να ξεπεραστεί. Ήταν μια μάχη για το φίλο, το συγγενή, το γείτονα, το συμπολίτη. Μια μάχη στην οποία είχαμε χρέος να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή» ανέφερε ο...

Υπηρεσία υποστήριξης ηλικιωμένων ή και μοναχικών ατόμων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

2021-03-19 14:27
«Η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας και υποστήριξης των ηλικιωμένων που διαβιούν αυτόνομα, αποτελεί μία διαρκή προσπάθεια που έχει όμως ιδιαίτερη αξία στις δύσκολες ημέρες που όλοι βιώνουμε με την πανδημία» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την απόφαση...

Διαδικτυακή Έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα»

2021-03-17 17:35
Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και τη δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, μία διαδικτυακή έκθεση αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο...

Επιστολή Α. Φίλια στον Υπουργό Εργασίας και το Διοικητή του ΟΑΕΔ για παράταση των συμβάσεων Κοινωφελούς Εργασίας

2021-03-17 17:33
Με επιστολή που απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, και κοινοποιείται στο Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας, ζητά την παράταση των συμβάσεων 248 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω του...

Σύσκεψη στελεχών με τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη για την αδειοδότηση βιομηχανιών

2021-03-17 17:25
Σύσκεψη με κεντρικό θέμα την κωδικοποίηση των εγγράφων που απαιτούνται για την αδειοδότηση βιομηχανιών σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και του Αντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας έρευνας και καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη. Σκοπός είναι η μείωση...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>