Ειδική συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη Δημόσια Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητά η παράταξη Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο

2021-03-08 10:24


Ειδική συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη Δημόσια Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητά η παράταξη Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο με επιστολή της στον Πρόεδρο του οργάνου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας κτύπησε την πόρτα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πιο επιθετικά και καθολικά σε όλα τα γεωγραφικά και δημοτικά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές του Δημόσιου συστήματος Υγείας, της κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.

Η περιφέρεια τέθηκε σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου, με χαρακτηρισμούς κατηγορίας, βαθύ κόκκινο Αχαΐα – Αιτωλοακαρνανία και κόκκινο Ηλεία. Η κατάσταση είναι ακόμη ποιο ανησυχητική, γιατί η Αχαΐα, που παρουσιάζονται και τα περισσότερα κρούσματα για 20 μέρες, ήταν κάτω από γενικό Lockdown, με αυξημένα περιοριστικά μέτρα. Ενώ θα έπρεπε να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα στο ελάχιστο, αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο.

Οι ευθύνες, εδώ είναι μεγάλες και συγκεκριμένες, τα ‘’έξυπνα’’ μέτρα αποδείχθηκαν χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, ‘’ γράμμα κενό ’’ και τα ερωτήματα είναι ανοικτά:

Δεν πήραμε τα σωστά μέτρα ;

Δεν υπήρξε κανένας έλεγχος για την εφαρμογή τους, από τους έχοντες ευθύνη ;

Πήραμε τα μέτρα για τα μάτια του κόσμου και η υλοποίησή τους ήταν χαλαρή ;

Οι ευαίσθητες δομές υγείας, οι κλειστές φυλακές των Πατρών, τα ιδρύματα σε Καλάβρυτα Πάτρα και Μεσολόγγι έμειναν αθωράκιστα, όπως και οι ευαίσθητες κατηγορίες συμπολιτών μας αφέθηκαν χωρίς καμία προστασία.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας που άντεξε ένα χρόνο το βάρος της πανδημίας, στάθηκε όρθιο και έδωσε κύρος στην χώρα μας, αξιοπρέπεια και ελπίδα στους πολίτες, σήμερα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, τόσο στις μονάδες Covid 19 από τις αθρόες εισαγωγές όσο και στις μονάδες ΜΕΘ με την Αχαΐα έχει μόνο δύο κενές θέσεις. Στα δε νοσοκομεία, Μεσολογγίου και Αγρινίου η κατάσταση γίνεται ακόμη ποιο ανησυχητική, με τις μονάδες νοσηλείας να έχουν 100% πληρότητα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα παρά την αξιοπρεπή λειτουργία τους και την υπευθυνότητα του προσωπικού δεν αρκούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες εμβολιαστικές απαιτήσεις και παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις πολλοί συμπολίτες μας να μεταφέρονται πολύ μακριά με οικονομικό κόστος και δυσκολίες στην μεταφορά.

Ο γενικός εμβολιασμός στην χώρα μας παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού μόλις το 7.0 % του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά και το 3.5% δύο φορές. Η Κυβέρνηση έχει αναγάγει το πρόγραμμα εμβολιασμού σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Τουρισμό εν όψη της νέας σεζόν η πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά δείχνει να έχει συμβιβαστεί με ότι απλά της δίδουν σε εμβόλια από τις ευρωπαϊκές κεντρικές συμφωνίες. Και όλα αυτά όταν η έκθεση των ευπαθών ομάδων στον ιό αντιμετωπίζεται μόνο με τα γενικά μέτρα και χωρίς προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Τα test μέχρι σήμερα, ήταν περιορισμένα παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και προσπάθειες από ΕΟΔΥ, 6η ΥΠΕ και της Περιφέρειας. Μόλις τώρα που πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα, που αυξήθηκε το ιικό φορτίο και γέμισαν τα νοσοκομεία, άρχισαν να παίρνουν μαζικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

Οι ελλείψεις σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και παραϊατρικών ειδικοτήτων προσωπικό παραμένουν μεγάλες. Το υπουργείο υγείας έχει περιοριστεί μόνο με προσλήψεις σε έκτακτο και επικουρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου και με πόρους για την μισθοδοσία τους από το ΠΕΠ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Μόνιμοι διορισμοί που θα έλυναν μακροπρόθεσμα το θέμα της χρόνιας υποστελέχωσης των μονάδων υγείας και θα έδιναν νέα πνοή και οξυγόνο στο ΕΣΥ, δεν έγιναν με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Δυστυχώς, η κατάσταση μετά από δύο χρόνια θα είναι χειρότερη από την πριν την κρίση και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε όσο ακόμη είναι ευνοϊκές οι συνθήκες.

Δυστυχώς, το δημόσιο περιφερειακό σύστημα υγείας έχει καταστεί σχεδόν μονοθεματικό με μοναδική προτεραιότητα την αντιμετώπιση του COVID-19, ενώ παράλληλα έχει υποβαθμίσει κατά πολύ την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες τους. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών με ιδιαίτερο οικονομικό βάρος για αυτούς.

H κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία Πύργου, Αίγιου Αμαλιάδας και Μεσολογγίου είναι απογοητευτική με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Ηλείας να έχουν μείνει με έναν μόνο παθολόγο γιατί κανένας μόνιμος δεν προσλήφθηκε αλλά και οι υπηρετούντες από τα αδιέξοδα και της ανέξοδες υποσχέσεις για βελτίωση των συνθηκών εργασίας οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Το δε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που είναι και ναυαρχίδα του ΕΣΥ παραμένει ακόμη και σήμερα ακέφαλο και χωρίς διοικητή.

Η ευκαιρία της περιφερειακής αρχής για διεκδίκηση πρόσθετων πόρων, για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και της προμήθειας, ιατρικού, εργαστηριακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που έπρεπε, με σχέδιο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις δομές και τα επίπεδα του ΕΣΥ κέντρα υγείας και Νοσοκομεία.

Η περιφέρεια περιορίστηκε σε αναγκαίες μεν αλλά πολύ μικρές παρεμβάσεις ενώ έργα ενταγμένα από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή καθυστερούν ανησυχητικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων Ρίου, Αιγίου, Πύργου και Αγρινίου, καθώς και η μεγάλη προμήθεια εξοπλισμού σε κρεβάτια, φορεία και χειρουργικά τραπέζια στο νοσοκομείο του Ρίου για πάνω από δύο χρόνια είναι εγκλωβισμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

κ Πρόεδρε

• Η κατάσταση που περιγράψαμε παραπάνω είναι κρίσιμη και ανησυχητική και βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα χωρίς ωραιοποιήσεις και επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

• Η αφύπνιση όλων μας και η ενεργό συμμέτοχή και στην κοινή προσπάθεια είναι προϋπόθεση στην επιτυχία.

• Οι πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα, που βρισκόμαστε; Ποιες είναι οι προτεραιότητες ; Ποιες οι αντοχές αλλά και ανάγκες του ΕΣΥ ; Και ποιοι είναι οι στόχοι ;

• Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της οικονομίας

Η περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να συνεχίζει να έχει ρόλο παρατηρητή μπροστά στην διαρκή υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Δυτικής Ελλάδας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να τοποθετηθεί υπεύθυνα και παρεμβατικά στο φλέγον θέμα της δημόσιας υγείας.

Για τους παραπάνω λόγους αυτούς ζητούμε:

Το θέμα της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να έλθει σε ειδική συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο, ως μοναδικό θέμα, με την κατάλληλη προετοιμασία και πρόσκληση για συμμέτοχή όλων των εμπλεκομένων με βάση τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες, Υπουργό υγείας, Περιφερειακό διοικητή 6ης ΥΠΕ, ΕΟΔΥ, Ιατρικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων από τις τρείς περιφερειακές ενότητες

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τους πολίτες υγιείς και το δημόσιο σύστημα υγείας αναβαθμισμένο σε κτιριακές υποδομές, σύγχρονο σε εξοπλισμό και στελεχωμένο με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μπροστά είναι το χρέος μας.»

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

 

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος

Δυτική Ελλάδα

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η Περιφέρεια είναι ο πρώτος στρατιώτης της τοπικής κοινωνίας στη μάχη κατά της πανδημίας»

2021-03-19 22:18
«Η μάχη με την πανδημία, για εμάς δεν ήταν - και δεν είναι - απλά μια περιπέτεια, μια δύσκολη καμπή που έπρεπε να συμβάλλουμε ώστε να ξεπεραστεί. Ήταν μια μάχη για το φίλο, το συγγενή, το γείτονα, το συμπολίτη. Μια μάχη στην οποία είχαμε χρέος να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή» ανέφερε ο...

Υπηρεσία υποστήριξης ηλικιωμένων ή και μοναχικών ατόμων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

2021-03-19 14:27
«Η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας και υποστήριξης των ηλικιωμένων που διαβιούν αυτόνομα, αποτελεί μία διαρκή προσπάθεια που έχει όμως ιδιαίτερη αξία στις δύσκολες ημέρες που όλοι βιώνουμε με την πανδημία» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την απόφαση...

Διαδικτυακή Έκθεση «Από αγάπη για την Ελλάδα»

2021-03-17 17:35
Mε αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και τη δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews, μία διαδικτυακή έκθεση αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο...

Επιστολή Α. Φίλια στον Υπουργό Εργασίας και το Διοικητή του ΟΑΕΔ για παράταση των συμβάσεων Κοινωφελούς Εργασίας

2021-03-17 17:33
Με επιστολή που απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, και κοινοποιείται στο Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας, ζητά την παράταση των συμβάσεων 248 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω του...

Σύσκεψη στελεχών με τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη για την αδειοδότηση βιομηχανιών

2021-03-17 17:25
Σύσκεψη με κεντρικό θέμα την κωδικοποίηση των εγγράφων που απαιτούνται για την αδειοδότηση βιομηχανιών σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και του Αντιπεριφερειάρχη επιχειρηματικότητας έρευνας και καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη. Σκοπός είναι η μείωση...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>