Σύσκεψη στην Περιφέρεια με εκπροσώπους των εταιρειών φυσικού αερίου και τοπικούς φορείς

2019-12-18 16:41«Η ενεργειακή μεταστροφή του τόπου μας αποτελεί πυρήνα της πολιτικής μας. Ωστόσο, παραλάβαμε μία κατάσταση που ήταν πολύ πιο μακριά από αυτό που ελπίζαμε και είχε αφεθεί να εννοηθεί στους πολίτες της περιοχής, ενώ ο χρόνος τρέχει, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δεσμεύσει ένα πολύ σημαντικό ποσό για το δίκτυο φυσικού αερίου που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στα χρονικά περιθώρια του τρέχοντος ΕΣΠΑ και φυσικά, η Δυτική Ελλάδα παραμένει ακόμα χωρίς φυσικό αέριο για να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της».

Αυτά μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 στην έδρα της Περιφέρειας, με αντικείμενο το φυσικό αέριο και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος των Επιχειρήσεων που εμπλέκονται με την παραγωγή, διανομή και μεταφορά φυσικού αερίου, αλλά και τοπικών φορέων.

Ο κ. Φαρμάκης, μάλιστα, αφενός ζήτησε την έγγραφη και ρητή διαβεβαίωση των ΔΕΔΑ και ΔΕΣΦΑ ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση του τοπικού δικτύου και να διασφαλίσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή δια ξηράς, μέχρι το τέλος του 2021, ενώ αφετέρου αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μία μέρα νωρίτερα (τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019) με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κατά την οποία ζήτησε - και έγινε αποδεκτό - την επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα.

«Συμφωνήθηκε αμοιβαία μετά από πρόταση μας και παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας να αναλάβει η ΔΕΠΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα την επικαιροποίηση και επαναξιολόγηση της μελέτης για τον αγωγό» σημείωσε.

Προσθέτοντας πως ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι ζήτημα πρόσκαιρων πολιτικών αποφάσεων ούτε εφήμερων υποσχέσεων, ο κ. Φαρμάκης άκουσε τις απόψεις όλων των φορέων και κυρίως τη διαβεβαίωση των εκπροσώπων των εταιρειών φυσικού αερίου ότι μπορούν να επιτευχθούν οι απαιτούμενοι χρόνοι ολοκλήρωσης του σχεδιασμού που υπήρχε για μεταφορά φυσικού αερίου δια ξηράς, αλλά και ότι το δίκτυο που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να λειτουργεί ακόμα και αν τελικά αποδειχτεί πως μπορεί να έρθει το φυσικό αέριο μέσω αγωγού στην περιοχή, κάτι πάντως που ακόμα και αν αποδειχτεί βιώσιμο υπό τις σημερινές συνθήκες, θα απαιτήσει αρκετό χρόνο σε μελέτες και έργα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Περιφερειάρχης τόνισε πως το έργο που είχε ήδη σχεδιαστεί ήταν ανεπαρκές, καθώς καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο αποτελεί μία αρχή για να φτάσει το φυσικό αέριο ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη συναίνεσης όλων των φορέων. «Ως Περιφερειακή Αρχή κρίνουμε ότι έργα που δεν έχουν κοινωνική συναίνεση δε πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθούν. Και γι’ αυτό το λόγο θέλουμε πλήρη ενημέρωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ ενώ θα βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Δήμο Πατρέων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου αποσαφήνισε ότι για να μη χαθεί η χρηματοδότηση το έργο θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό ως το τέλος του 2023 που λήγει το πρόγραμμα κι επεσήμανε την ανάγκη για σύνταξη ενός χρονοδιαγράμματος που είναι απαραίτητο να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Εκ μέρους των ΔΕΔΑ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ αναφέρθηκε πως όλα μπορούν να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του 2021 υπό την αίρεση εύρεσης των χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών αποθήκευσης, αλλά και έγκρισης των σχεδίων από τη ΡΑΕ.

Κατά τις τοποθετήσεις των τοπικών φορέων, εκφράστηκε η κοινή θέση όλων περί αναγκαιότητας σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας με το δίκτυο φυσικού αερίου, ωστόσο τέθηκαν ερωτηματικά σχετικά με το κόστος της μεταφοράς δια ξηράς και κατατέθηκαν επιμέρους απόψεις, συμφωνώντας όλοι ωστόσο ότι μέσα από την επικαιροποίηση των μελετών που είχαν γίνει μπορεί να καταδειχθεί η πραγματικότητα.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την επιτελική δομή Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι Αντώνης Μαρίνος, Γιάννα Νίκου και Γιώργος Μπαταγιάννης. Εκ μέρους της ΔΕΔΑ ΑΕ οι Μάριος Τσάκας, Αυγουστίνος Σγουράκης και Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, από τη ΔΕΠΑ οι Πέτρος Πάνου και Νικόλαος Τσαπρούνης, από τη ΔΕΣΦΑ ΑΕ οι Τατιάνα Ελευθεριάδου, Δημήτρης Τζιλιάνος και Γιάννης Χωματάς, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Ασπράγκαθος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Σκορδόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, Έργων και Υποδομών, Θανάσης Μαυρομμάτης, Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαϊμης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Τσώνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ, Βασίλης Αϊβαλής και ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Καραχάλιος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Στυλιανός Μπλέτσας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, Νικόλαος Κοτσώνης, το μέλος του ΣΕΒΠΔΕ, Νίκος Λιάρος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ, Πέτρος Μαντάς, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς, τα μέλη της διοίκησης του ΒΙΟΠΑ Πατρών, Παναγιώτης Κοτσίρης και Νίκος Αντωνόπουλος καθώς και ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Νίκος Θωμόπουλος.

 

Δυτική Ελλάδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον περιορισμό της πανδημίας

2020-10-30 09:03
Στις διαρκείς προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς και τους ειδικούς, για ενημέρωση των πολιτών, ελέγχους τήρησης των μέτρων προφύλαξης, αλλά κυρίως εμπέδωσης της γνώσης για το μέγεθος του κινδύνου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής...

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το Σχέδιο Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2021

2020-10-29 15:41
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2021, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση σε προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σήμερα, Πέμπτη 29...

Πρόταση για τον πρώτο Περιφερειακό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας «REBRAIN WESTERN GREECE»

2020-10-29 15:29
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβολή της πρότασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη σύμπραξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού κόμβου ψηφιακής καινοτομίας (DIGITAL INNOVATION HUB) με τίτλο «REBRAIN WESTERN GREECE». Στην πρόσκληση...

Συνελήφθη ημεδαπός σε χωριό της Άρτας, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

2020-10-28 14:55
Συνελήφθη, χθες (27-10-2020) το πρωί σε χωριό του Δήμου Αρταίων, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε στην κατοχή του αλλά και στο...

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Σαλμά με παραγωγικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας

2020-10-28 08:16
Συνάντηση με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και των εμπορικών Συλλόγων της Αιτωλοακαρνανίας είχε σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, στο Διοικητήριο της Ι.Π. Μεσολογγίου. Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε παρουσία του προϊσταμένου της...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>