Το Σχέδιο της ΠΔΕ για μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης

2017-12-14 14:07


Τη σπουδαιότητα του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» εξήραν κατά την έναρξη των εργασιών οι συμμετέχοντες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι μέσα από το πυκνό πρόγραμμα του Συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθούν οι σωστές κατευθύνσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία εξωστρέφειας που ακολούθησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τόνισε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, διότι σε ένα κλίμα απόλυτης εσωστρέφειας και ανασφάλειας της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, εμείς τολμήσαμε να συζητήσουμε για πρώτη φορά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SBA) στην Περιφέρειά μας.

Αξιοποιώντας ευρωπαϊκές εμπειρίες, καταστρώσαμε μια πειστική και μακρόπνοη στρατηγική για την επιχειρηματικότητα, που αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και έκανε τη Δυτική Ελλάδα να γίνει η 1η Ελληνική Περιφέρεια, που έλαβε το βραβείο της «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας της χρονιάς» για το 2017.

Όμως, εκτός από τιμή το βραβείο αυτό είναι για εμάς και μια ισχυρή πολιτική δέσμευση. Ότι σε μια περίοδο ύφεσης και δυσκολιών, είμαστε αποφασισμένοι μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να προωθήσουμε ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, καθώς και, να ενισχύσουμε την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τις θέσεις εργασίας στη Δυτική Ελλάδα». Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης περιέγραψε το πλαίσιο για μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης : «Η Δυτική Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο μιας αποτρεπτικής καθημερινότητας και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, προτάσσει το όραμά της, προκρίνοντας την επιχειρηματικότητα ως κρίσιμο παράγοντα, και προχωρά προς το μέλλον. Προχωράμε με βήματα σταθερά στο Σχέδιό μας για μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε:

  • η έρευνα και η καινοτομία να ανθίσουν
  • οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν
  • το επιστημονικό δυναμικό και οι νέοι μας να συγκρατηθούν στην Περιφέρειά μας
  • η καθημερινή ζωή των πολιτών να βελτιωθεί,

και όλα μαζί να οδηγήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στη «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση του, ως συντονιστής, τόνισε ότι πρόκειται «για ένα νέο αισιόδοξο παράδειγμα συνεργασίας, σύμπνοιας και συναντίληψης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, της κεντρικής κυβέρνησης, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων», με απώτερο στόχο να θέσει την αναπτυξιακή της προοπτική σε νέες βάσεις. Πρόσθεσε ότι «μέσα από την πρωτοφανή κρίση που βιώνομε, και έχοντας σε μεγάλο βαθμό ανιχνεύσει τις αιτίες της συλλογικής μας παριδίνησης, έχουμε πλέον σήμερα την υποχρέωση, αλλά και τη δυνατότητα να αναδιατάξουμε δυνάμεις. Να βγούμε από την εσωστρέφεια. Να επιδιώξουμε μια νέα αναπτυξιακή και επιχειρηματική στρατηγική που θα ξεκινάει από τα κάτω. Μια νέα κοινωνική δυναμική, που θα πηγάζει από την ισχυροποίηση των θεσμών και από την απεμπλοκή της κοινωνίας και του Κράτους από αγκυλώσεις δεκαετιών».

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης χαιρέτησε την έναρξη των εργασιών επισημαίνοντας ότι «το πυκνό πρόγραμμα και η σύνθεση των πάνελ, προοιωνίζουν ένα δημιουργικό τριήμερο.

«Η Κυβέρνηση επέλεξε να συμμετέχει με πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία» πρόσθεσε και ανήγγειλε την αυριανή συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη, αλλά και των υπολοίπων κυβερνητικών στελεχών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι εργασίες του παρόντος συνεδρίου θα βοηθήσουν στη λήψη σωστών αποφάσεων για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

«Τα συμπεράσματα θα μας βοηθήσουν εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα συνδιοργανώσει η Κυβέρνηση με την Περιφέρεια στις αρχές του χρόνου» ανέφερε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αποσαφηνίζοντας όμως: «Θέλουμε διπλή συνεργασία με εκείνους τους επιχειρηματικούς παράγοντες που ξέρουν να σέβονται τους κανόνες. Θα είμαστε σύμμαχοι για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Νικόλαος Θεοχαράκης αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δίνει το Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο, ώστε «να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη δίκαιη, με τη βαρύτητα να δίνεται «εκεί που οι οικονομικές ζώνες θα εντοπίσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα». Είπε πως πρόκειται για «ένα στόχο που θα πρέπει να θέσουμε όλοι, όντας καλύτερα προετοιμασμένοι κι εφόσον υπάρχει η σωστή όσμωση» και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε και να βρούμε μια γλώσσα κοινή για την προοπτική της ανάπτυξης».

Στη «σοβαρή και εξαιρετική συνεργασία» που έχει το Πανεπιστήμιο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε διεξοδικά η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Θύμισε ότι η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει δομικές παρεμβάσεις ύψους 3 εκ ευρώ που δεν είχαν γίνει ποτέ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ οι δύο «πυλώνες» διατηρούν «αγαστή συνεργασία για τη σύνδεση της καινοτομίας με της παραγωγικότητα».

Ο Σπύρος Συρμακέσης αντιπρύτανης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ότι το «ΤΕΙ έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επιχειρηματικότητα και συμμετέχει στο δίκτυο της Συμμαχίας», τονίζοντας ιδιαίτερα το συλλογικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια , ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τη γνώση: «Τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα κάθονται σήμερα στο ίδιο τραπέζι συζητούν, συνεργούν και παράγουν αποτελέσματα. Προκαλώ οποιονδήποτε να φέρει ένα αντίστοιχο παράδειγμα. Συνεννόηση, συνεργασία και συνέργεια είναι ο φυσικός πόλος ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Άννα Ρούσσου, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου αναφερόμενη στην ανάπτυξη υποστήριξε ότι «μπορεί να έρθει όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας» κι επεσήμανε την αξία της εξειδίκευσης. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είπε ότι «είναι ιδιαίτερα τυχερή, έχει παράδοση στην εμπορική δραστηριότητα, έχει το σημαντικό πλεονέκτημα να βρέχεται από θάλασσα, διαθέτει τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα και ένα Επιστημονικό Πάρκο. Έχει όλες τις προδιαγραφές για να αναπτύξει αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα» ανέφερε.

Στα …κλειδιά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας εστίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας PATRASIQ ως από τα σπουδαιότερα παραδείγματα συνεργατικού σχηματισμού στην Ελλάδα, που στόχο έχει να έρθει κοντά το μεγάλο τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στη Δυτική Ελλάδα με την επιχειρηματικότητα.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες φορείς έχουν κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την παραμονή των νέων ανθρώπων στη χώρα μας και τόνισε: «Προχωράμε μπροστά ώστε να καταστεί η Δυτική Ελλάδα ένα αυτοδύναμο επιχειρηματικό κέντρο»,

Οι εργασίες του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» συνεχίζονται με τα ερευνητικά ευρήματα για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα. Μέσα από την ανάλυση στοιχείων ερευνητών του ΚΕΠΕ δίνονται στρατηγικές κατευθύνσεις για τους δυναμικούς κλάδους στον πρωτογενή δευτερογενή και τριτογενή τομέα, τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσει αναπτυξιακά η Δυτική Ελλάδα.

 

Δυτική Ελλάδα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Τομέα στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο 10o Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

2018-11-19 14:55
Στην Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και Εξοπλισμού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας από 7 έως και 9 Δεκεμβρίου 2018, θα συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με δικό της περίπτερο. Όπως τόνισε ο...

Το νέο τοπίο στην αγροτική παραγωγή και η ανάγκη για προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας στη Συνάντηση Εργασίας του Rur@l SMEs

2018-11-16 19:37
Στις προκλήσεις με τις οποίες θα τεθεί αντιμέτωπος ο αγροτικός τομέας εν όψει της νέας αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επικεντρώθηκε η συζήτηση στη διάρκεια της Συνάντησης Εργασίας του ευρωπαϊκού έργου Rur@l SMEs, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, στην αίθουσα του...

Νέες Διανομές Τροφίμων & Βασικής Υλικής Συνδρομής στους ωφελούμενους του προγράμματος ΤΕΒΑ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Αναλυτικό πρόγραμμα από 14/11/2018 έως 30/11/2018

2018-11-15 18:38
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (Ε.Β.Υ.Σ) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με φορείς, η Κοινωνική Σύμπραξη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και οι εταίροι της θα προχωρήσουν...

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- Ξενάγηση του Περιφερειάρχη στην «Αγρινιώτικο ΑΕΒΕ»

2018-11-15 10:30
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επιχειρηματικότητας στην περιφερειακή οικονομία και στην τόνωση της απασχόλησης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, την επιχείρηση «ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟ ΑΕΒΕ» που λειτουργεί στο Αγρίνιο. Ξεναγήθηκε στους χώρους...

Φοιτητές στο Αγρίνιο κατασκευάζουν ηλιακό όχημα.Το καινοτόμο σχέδιο παρουσιάστηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαο Μπαλαμπάνη

2018-11-13 15:52
Για την καινοτόμο προσπάθεια των φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρινίου, να δημιουργήσουν ηλιακό – ηλεκτρικό όχημα ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, με τον...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>